lekkere gerechten

je gaat hier 

brownies 

mufins 

koekjestaart 

chocolade mouse 

donuts 

chocolade figuurtjes

maken

 


 bewaarwafels    

1 kg bloem

1/2 kg suiker waarvan 1/2 wit en 1/2 bruin

1kg zachte boter

4 eieren minstens

en 1 uur laten rusten en bakken

  • 4 eieren
  • 180 g boter (op kamertemperatuur)                                                                               
  • 180 g suiker                                                          
  • 220 g zelfrijzende bloem
  • 50 g amandelpoeder
  • chocoladecallets (of mango of ananas, naar keuze)
  • Voor de versiering:
  • 20 eetl. bloemsuiker
  • 8 eetl. citroensap (of water voor wit glazuur, voor gekleurd glazuur een siroop naar keuze)
  • 2 blokjes melkchocolade
  • 1 scheutje melk

Voorbereiding

Snij het oppervlakkig ontdooide fruit in heel kleine stukjes.

Bereiding

()
(30 min.)

1. Meng de zacht geworden boter met de suiker tot een witte mengeling. Doe er een voor een de eieren bij.
2. Klop er de zelfrijzende bloem en het amandelpoeder door. Roer er enkele stukjes fruit of chocoladedruppels door, maar niet te veel zodat het deeg samenhangend blijft.
3. Vul papieren vormpjes voor 2/3. Leg op bakpapier, ver genoeg uit elkaar.
4. Schuif 15 à 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. De cakejes zijn klaar als u er met een mes in steekt en het er droog uitkomt. Laat afkoelen.

Afwerking

- Voor gewoon glazuur mengt u de bloemsuiker met het water of citroensap.
- Voor gekleurd glazuur voorziet u 3 eetl. bloemsuiker en 1 à 2 eetl. coulis of siroop per 2 à 3 cakejes.
- Voor chocoladeglazuur smelt u de chocolade in de microgolfoven (op halve kracht). Leng aan met 1 à 2 eetl. melk tot u een dikke crème overhoudt.

Smeer de bovenkant van de cakejes in met glazuur en versier meteen naar smaak met hartjes, chocoladeconfetti, lettertjes, cijfers, spikkels ...

Tip

Leef u uit met:
- versiering (bv. Dr. Oetker Prinsessenfantasie)
- schrijfstiften voor gebak (Dr. Oetker)

Laat uw fantasie de vrije loop en boetseer leuke marsepeinen figuurtjes om uw cakejes mee te versieren.

 

Ingrediënten brownies

  • 140 gr chocolade
  • 250 gr bakboter
  • 120 gr bloem
  • 4 eieren
  • 300 gr suiker
 
 

Bereidingswijze

  1. Klop de eieren met de suiker. Doe dit met behulp van een mixer.

  2. Smelt de chocolade met de bakboter.

  3. Meng het eiermengsel met de gesmolten chocoladeboter.

  4. Meng de bloem erdoor.

  5. In kleine vormpjes 30 minuten afbakken op 160°C, in een grote lage vorm iets langer.

    Ingrediënten chocolade mouse

    • 100 gr fondant chocolade
    • 125 ml room
    • 50 gr suiker
    • 3 eieren (gesplitst)
     

    Bereidingswijze

    1. Smelt de chocolade au bain marie.

    2. Klop ondertussen de eigelen samen met de suiker tot een wit geheel. Roer er de gesmolten chocolade onder.

    3. Klop het eiwit stijf en spatel dat heel voorzichtig met een vloeiende beweging onder de chocolade.

    4. Klop de room half op en spatel die ook voorzichtig onder de chocolade.

    5. Giet de mousse in mooie schaaltjes of glazen en laat het opstijven in de koelkast.

  • Bereidingswijze koekjestaart Tong uitsteken

  • Meng de boter samen met wat van de bloemsuiker en het zakje vanillesuiker tot een smeuïge massa (voeg de bloemsuiker maar geleidelijk toe). Doe daarna wat afgekoelde koffie onder het mengsel. Je kan er koffie en bloemsuiker bijvoegen tot je de gewenste smaak hebt. Leg nu op een plank 2 rijen van 3 koekjes naast elkaar. Doe hier wat water op met een lepeltje, zodat deze zacht worden. Daarna smeer je er een laag crème au beurre op. Leg terug een laag koekjes, maar dompel deze eerst onder in een kommetje water. Daarna smeer je terug een laag crème au beurre. Zo wissel je af tot je taart de gewenste hoogte heeft en eindig je met een laag crème au beurre. Je kan dan ook de zijkanten afwerken en eventueel de taart versieren met chocolade hagelslag. Voor liefhebbers van rabarberconfituur kan je enkele lagen crème au beurre vervangen door de confituur